Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 martie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE



.

AGENT DIPLOMATIC → titulatură dată reprezentanţilor diplomatici, indiferent de rang.

AGENŢIE → denumirea generică a principalului serviciu de informaţii al unui stat. În unele situaţii, termenul Agenţie apare chiar în titulatura respectivului serviciu de informaţii (ex. Central Intelligence Agency - CIA -Agenţia Centrală de Informaţii).

AGREMENT → la numirea (acreditarea) unei persoane ca şef al unei misiuni diplomatice, statul acreditant trebuie să ceară acordul prealabil al statului de reşedinţă asupra persoanei respective. Acordarea agrementului este o prerogativă a statului acreditat, care nu este obligat, în cazul unui dezacord, să-şi motiveze refuzul.

AGRESIUNE → este punctul culminant al propagandei sau agitaţiei politice, ducând la mişcări sociale greu de controlat, la anarhie în numele scopurilor „sfinte” reprezentând o violare a drepturilor fundamentale ale omului. Dacă celelalte tehnici de manipulare sunt oarecum paşnice, agresiunea poate fi considerată o flagrantă încălcare a legalităţii şi nu poate fi justificată prin invocarea nici unui considerent de ordin politic, strategic, economic sau ideologic. Dacă până nu de mult se manifesta sub formă de atacuri militare, teroriste, în prezent agresiunea se manifestă şi în domeniul informatic, paralizând de multe ori sisteme economice, financiare sau de siguranţă naţională.

Oricare din următoarele acte de folosire a forţei armate comise de un stat care acţionează primul:

- invazia sau atacul asupra teritoriului unui stat sau orice ocupaţie militară, chiar temporară, rezultând dintr-o asemenea invazie sau atac, ca şi anexarea cu forţa a teritoriului altui stat sau a unei părţi a acestuia;

- bombardarea teritoriului altui stat;

- blocada porturilor sau coastelor unui stat, atacul împotriva forţelor armate terestre, navale sau aeriene, a marinei şi aviaţiei civile ale altui stat;

- folosirea forţelor armate aflate pe teritoriul altui stat, în contradicţie cu acordul pe baza căruia staţionează pe acest teritoriu;

- admiterea folosirii propriului teritoriu de către un alt stat pentru a comite un act de agresiune contra unui stat terţ;

- trimiterea de către un stat, sau în numele său, de bande sau grupuri armate, forţe neregulate sau mercenari care comit acte de violenţă armată contra altui stat, de gravitatea celui de mai sus.

Atac săvârşit de către un stat (mai multe state) împotriva altui stat (altor state).

Folosirea forţei armate, sub orice formă, de către un stat împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale, independenţei politice a altui stat sau într-un mod incompatibil cu Carta O.N.U.

Acţiune prin care sunt vătămate valorile fundamentale ce exprimă starea de securitate a unei ţări (integritate teritorială, suveranitate naţională, ordine constituţională).


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu