Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 martie 2012

Romance implicate in spionaj. 6






.

Veturia Goga - marea iubire a lui Goga, “privighetoarea lui Hitler” si “muza lui Antonescu”

Presa interbelica e plina de caricaturi, pamflete si stiri de scandal avand-o protagonista pe cea care a fost in ultima parte a vietii ei – sotia scriitorului Octavian Goga, dar care a debutat pe scena publica a Micului Paris drept actrita si interpreta Veturia Muresan. Si nici nu avea cum sa fie altfel!

Pentru ca in acele vremuri, povestea de dragoste tumultoasa dintre Octavian Goga (ministru in acea perioada si casatorit cu Hortensia Cosma) si “Julieta lui Fanata” (maritata si ea cu Lazar Triteanu) a fost stirea mondena numarul 1. Iar de atunci, intamplarile extraordinare si scandalurile s-au tinut lant in viata frumoasei si talentatei Veturia Goga.

Veturia Goga – actrita, poliglota, soprana si amanta de ministru

Veturia vine dintr-o veche familie romaneasca, cea a preotului ortodox Zevedei Muresan si a avut o educatie aleasa, in particular sau la pensionul sasesc din Sibiu. La 14 ani vorbea fluent germana, franceza, maghiara si se pregatea deja pentru o cariera in domeniul artistic: muzica si actorie.

La 14 noiembrie 1909 regele Carol I ii acorda Medalia „Bene Merenti”, pentru realizarile in cultura muzicala romaneasca, iar in 1912 sustine mai multe concerte, acompaniata fiind de catre George Enescu precum si de catre Cella Delavrancea.

Povestea de dragoste dintre Veturia si Octavian Goga a fost blamata de unii si admirata de altii. In epoca multa lume spunea ca este o relatie plina de curaj, impotriva curentului si foarte puternica.

In timpul primului razboi mondial relatia dintre ei a devenit mai apropiata si, imediat dupa razboi, au hotarat sa-si uneasca destinele, in ciuda faptului ca amandoi erau casatoriti. Nici familiile, nici clevetirile societatii nu i-au interesat si au ramas impreuna chiar si in moarte, fiind asezati pe rand in "mausoleul iubirii" de la Ciucea, Goga in 1938, Veturia 41 de ani mai tarziu.

Controversele cele mai mari au inceput sa apara dupa moartea lui Octavian Goga si speculatiile conform carora se spunea ca Goga ar fi fost otravit cu bautura la fostul hotel Continental, pe atunci New York.

Mircea Goga, profesor la Sorbona si stranepotul din prima casatorie a poetului, la aproape 30 de ani dupa moartea Veturiei a publicat „Veturia Goga, Privighetoarea lui Hitler“, o biografie a sotiei fostului prim-ministru al Romaniei. Cele 700 de pagini despre viata matusii prin alianta a lui Mircea Goga au readus in prim-plan carisma, ipotezele despre tradari si spionaj ale controversatei cantarete de opera Veturia Goga.

„Am scris povestea vietii ei mai ales dintr-un profund sentiment justitiar“, marturisea autorul. „Acela ca romanii trebuie sa inceteze a mai taxa memoria lui Octavian Goga pentru faptele savarsite de vaduva lui“.

Veturia – infiltrata in patul primului ministru al Romaniei din 1937-1938?

Mircea Goga spune ca povestea de dragoste dintre Veturia si Octavian, plina de speculatii, uneltiri si ipoteze despre tradari de tara, s-a infiripat pe cand cei doi aveau in jur de 40 de ani.

Stranepotul scriitorului o descrie pe Veturia ca pe o femeie cerebrala, care isi mai pierduse din nurii tineretii si e convins ca ipoteza unei iubiri fulgeratoare puse doar pe seama acelei "crize de patruzeci de ani" a lui Octavian Goga este prea la indemana.

Multi specialisti in muzica si publicisti pasionati de istorie au considerat ca Veturia a fost mereu acuzata pe nedrept si ca prin casatoria cu Octavian Goga ea si-a asumat un destin trist. Dupa ce ar fi abandonat, ca soprana, o cariera artistica de exceptie, prin casatoria cu Octavian Goga, aceasta ar fi acceptat si exilul voluntar la Ciucea, pentru a administra domeniul si castelul cumparate de prima sotie a poetului ardelean.

Stranepotul Mircea Goga insa, nu este de acord. El spune ca Veturia avea o personalitate “neguroasa” si ca tot comportamemtul ei si renuntarile au fost de fapt, instrumente ale tradarii si intrigilor.

„«Privighetoare a Romaniei» pe scena Bayreuth-ului wagnerian de la inceputul secolului trecut, recrutata in 1914 ca agent secret al Berlinului, Veturia Goga a urcat in timp toate treptele ierarhiei secrete naziste. Metamorfozata in «Privighetoarea lui Carol II», Eminenta cenusie, egeria si Marea Doamna a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, catre care «si-a ciripit» propriul sot, pe Octavian Goga, dar si pe Carol II, pe Maresal, ca, de altfel, pe toti cei din insusi staff-ul celui de-al III-lea Reich si i-a condus la pierzanie“, scrie Mircea Goga.

„Casatoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decat indeplinirea unei misiuni incredintate ei de catre serviciile secrete germane, care o recrutasera ca agenta inca din 1914 la Bayreuth“, comenteaza stranepotul.

Subiectul este inca neclar. Iar controveresele raman deschise. Dar povestea Veturiei este fara pic de indoiala - exceptionala.


.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu