Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 27 martie 2012

Despre SRI, numai de bine!

.

de Aurel I. Rogojan
- preluare de pe www.cotidianul.ro -

Cea de-a 22-a aniversare a Serviciului Român de Informații a trecut aproape neobservată. Exceptând un cotidian și un post de televiziune, care au profitat de prilej pentru a-și spori ratingul pe seama interviurilor acordate de domnul ambasador George-Cristian Maior, directorul în funcțiune al Serviciului, restul presei, fie că s-a făcut că nu observă, fie cu premeditare a trecut subiectul sub tăcere.

Nici analiza de bilanț a activității desfășurate de Serviciu în anul 2011 nu s-a bucurat de atenția cu care eram obisnuiți în vremurile din urmă.
Cum să interpretăm această excepție? Numai ca o întărire a regulii! Personal, înclin să cred că la această vârstă Serviciul Român de Informații a început să dea semnalul cel mai serios în înțelegerea raționalității exisțenei sale: discreția.

Fidelitatea, curajul și integritatea femeilor și bărbăților anonimi care servesc patria sub drapel, în prima linie a apărării securității națiunii sunt puse în adevărata lor valoare numai de o desăvârșită discreție a prezenței și acțiunilor lor în viața cetății.
Avem reacția naturală de a ne teme și a fi neîncrezători în tot ceea ce semnifică secretul, fiindcă nimeni nu-i dispus să creadă că nu-i sunt ascunse doar lucrurile rele pe care le săvârșește guvernul când își spionează cetățenii și înșală contribuabilii.

Gestația, nașterea și pruncia Seviciului Român de Informații au fost atat de mult în atenția învingătorilor care scriu istoria după Malta, încât va mai trebui să treacă o vreme, pentru ca istoricii nepărtinitori să înceapă să facă parte dreapta luminilor și umbrelor.

Dincolo de toate poticnelile, dar și dincolo de rătăcirile consemnate în cronica unei prese necruțătoare, SRI-ul a făcut cu prisosință dovada că firul tradițiilor perene ale combațantilor celei dea patra arme – a informațiilor și contrainformațiilor, se păstrează, în pofida faliilor profunde create de bulversările ordinii politice interne și mondiale, cum s-a întâmplat în 1989.

Lipsa de securitate și a instituțiilor necesare în acest scop, mai cu seamă în momentele de răscruce ale istoriei le-a fost, potrivit învățămintelor istoriei, fatală multor popoare. După 1989, multora România le-a apărut ca o pradă din care trebuie a se înfrupta, în numele libertății, al democrației și al drepturilor fundamentale ale omului și cetățeanului.

O astfel de mentalitate păguboasă a exercitat determinări nefaste asupra proiecției doctrinar-juridice și instituționale a sistemului securității naționale, nici astăzi desăvârșită. Dar România există!

În toți acești ani, câți aniversează Serviciul Român de Informații, vistieria națiunii a fost păgubită cu vreo 10 miliarde de euro. Forța legii se va instaura în România, când această avere va fi recuperată. Împlinirea acestui deziderat nu este posibilă fără conjugarea eforturilor comunității naționale de informații, de a cărei existență e bine să ne amintim, precum și de locul și rolul SRI de autoritate națională integratoare în materia informațiilor ce privesc securitatea națională. Cu ordinea restabilită, România va exista altfel!


Nu trebuie să ne îndoim de faptul că Serviciul Român de Informații, în toți acești 22 de ani, a fost ceea ce legea i-a cerut să fie. Despre percepțiile publice asupra activității serviciilor secrete există tomuri grele, la propriu și la figurat, prin întindere, dar și duritatea acuzațiilor.

În pofida eforturilor de a îmbunătăți comunicarea și promova educația de securitate, în orice sistem de putere, iar democratia este și ea departe de perfecțiune, serviciile de informații pentru securitate sunt suspectul de serviciu pentru tot ce ni se întâmpla rău. Nu s-ar întâmpla așa dacă ni s-ar aminti cât mai des că succesele serviicilor secrete sunt reale, dar nu pot fi trâmbițate și ca orice fel de publicitate pe seama activității lor, nu ar face decât să le vulnerabilizeze în fața adversarilor, pentru care orice cunoștință în plus despre ce au făcut, fac, ori vor face serviciile, este un avantaj net în favoarea conspiratorilor împotriva legii și a Constituției care ne garantează drepturile și libertățile fundamentale.

Adevăratele serviciile responsabile de securitatea unei națiuni nu operează cu jumătățile de măsură. Ele pot totul sau nimic. Totul, când informația lor corectă și oportun furnizată este acceptată, cu bună credință, ca suport al deciziiilor puterilor statului. Nimic, dacă servesc o putere care respiră, mănâncă și bea corupție!

Pe cale de consecință, să le înțelegem privațiunile și să-i respectăm pe cei care își asumă riscurile aducerii la lumină a adevărurilor inconvenabile, care nu de puține ori fac diferența dintre viață și moarte, și să salutăm discreția care trebuie permanent asociată devotamentului ofițerilor bravi ai Serviciului Român de Informații și, la cea de -a 22 -a aniversare a SRI, despre ei numai de bine!

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu