Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 martie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE

.




BORCAN CU MIERE → (1) Capcana sexuală pregătită de serviciile secrete.
(2) Expresie care semnifică o capcană pregătită pentru un spion inamic în scopul de al prinde într-o situaţie compromiţătoare sau extrem de jenantă, menită a-l neutraliza definitiv.


BOTNIŢE → pentru a putea realiza convorbiri absolut sigure împotriva interceptărilor în orice încăpere a unui imobil şi nu numai unde este constituită camera acustică, s-au fabricat dispozitive portabile asemănătoare ca principii de funcţionare instalaţiilor de teleconferinţă, de sonorizare a unor săli de traducere simultană. Aparatul este prevăzut cu 8 – 12 locuri de lucru, fiecare dispunând de o cască în care să se audă tot ce se vorbeşte şi care se muleză bine pe urechea ascultătorului sau care având dimensiuni mici se înfundă în ea. Microfonul este montat într-un dispozitiv care acoperă gura celui care vorbeşte (de aici şi denumirea).
Astfel, participanţii pot conversa, fără ca semnalele să fie captate în jurul lor, în interiorul camerei. Cu tehnologia actuală aparatura poate fi construită de dimensiuni foarte mici şi chiar împreună cu anexele („botniţele” şi „căştile”) poate fi transportată în 1 – 2 valize diplomat sau o geantă.
Trebuie să aratăm că datorită incomodităţii şi disconfortului ce-l provoacă celor ce sunt obligaţi să le folosească, aceştia nu le agrează şi caută să le evite atât cât le permit regulile de muncă, stabilite de superiorii lor.

BRUIAJUL ELECTRONIC → componentă a atacului electronic care cuprinde totalitatea acţiunilor non-letale de război electronic, bazate pe utilizarea radiaţiei sau reflexiei intenţionate a energiei electromagnetice, în scopul de a îngreuna sau neutraliza funcţionarea sistemelor electronice ale inamicului.
Totalitatea oscilaţiilor electromagnetice, radiaţii / emisii / semnale / reflexii care îngreunează până la a face imposibilă recepţia semnalelor sau separarea informaţiilor utile din acestea de către mijloacele electronice, în scopul diminuării posibilităţilor inamicului de a întrebuinţa mijloacele electronice şi a armamentului dirijat. Se clasifică avându-se în vedere diferiţi factori ca: natura sursei (originea), modul de formare, efectul, structura (parametrii speciali şi temporari), directivitatea undelor electromagnetice, etc.


BRUSH PASS → folosit pentru a descrie operaţiunea de transmitere operativă a informaţiilor între doi agenţi ori între cadru şi agent într-o manieră discretă, fără a se schimba vreun cuvânt. Semnifică, practic, acţiunea de predare-primire fulger, specifică sistemului de legătură personală.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu