Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 8 martie 2012

Pensia anticipata. Cand poate fi cumulata cu alte venituri


Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca romanii au dreptul sa circule nestingheriti in Uniunea Europeana, in cautarea unui loc de munca.
Iata raspunsul meu la o atare sugestie:

.
Romania va ramane patrie si pentru fostii ei ofiteri!
.

Eu cred ca Romania va ramane patrie si pentru acea larga categorie sociala a cadrelor militare disponibilizate, indiferent de atitudinea conducatorilor vremelnici ai tarii fata de fostii sai ofiteri.
Nu cred ca militarii vor face transhumanta pe piata muncii, asa cum li s-a sugerat, pentru simplul motiv ca prefera sa traiasca pe pamantul pe care l-au aparat.
Cei ce odinioara s-au obisnuit si cu alte pamanturi la orizont, fireste ca au libertatea sa isi puna uniforma de atunci si sa plece.

De o vreme, categoria militarilor disponibilizati, dati afara incolonati prin poarta auto a cazarmilor si transformati, printr-un ciudat experiment, in clasa sociala, a inceput sa fie numita "veritabila bomba cu ceas" in cercuri din ce in ce mai largi, chiar in cancelariile ce au gandit politicile ce i-au determinat aparitia.

Aparuta ca urmare a unor conditii impuse in procesul aderarii la UE si a integrarii in comunitatea administrativa europeana si in cea militara globala, categoria cadrelor militare pensionate anticipat apreciaza grosso-modo ca mai multe corectii legislative interne, contrare cadrului european, ii ingradesc o serie de drepturi fundamentale, unul dintre acestea fiind dreptul la munca prin cumularea pensiei cu salariul.

Fireste, aprecierea vine ca urmare a faptului ca institutiile statului au fost cele ce au refuzat militarilor in rezerva angajarea sub pretextul ca aceasta ar fi contrara legii.

Iata mai jos o interpretare care demonstreaza ca o larga categorie de cetateni a fost supusa unei discriminari crase de catre clasa politica ce dicteaza politici sociale in mod discretionar, cu telefonul la ureche!


Saul Beloia


.


Pensia anticipata. Cand poate fi cumulata cu alte venituri
.
8 Martie 2012 - Ana Stefanescu. Preluare http://www.avocatnet.ro.
.

Beneficiarii unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate partiale nu se regasesc in categoria celor despre care se afirma expres ca pot cumula pensia cu salariul. Exista, totusi, cateva situatii in care pensia anticipata sau anticipata partiala se poate cumula cu alte venituri. Aflati din urmatorul articol care sunt acestea.


Astfel, art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stipuleaza ca pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut (art. 118).

Interesant este ca, desi se prevede limitativ posibilitatea cumulului de pensie cu salariul, se stipuleaza in art. 114 alin. 1 din aceeasi lege, ca plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. 1 pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni (lit. b).

Per a contrario daca pensionarii de mai sus nu se gasesc in situatiile reglementate, de asemenea, expres, pensia nu se mai suspenda. Deci se acorda!

Redam art. 6 alin. 1 din Legea nr. 263/2010:
“Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.”

Desigur nu poate fi vizat cumulul pensiei cu drepturile banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, intrucat potrivit art. 5 pct. IV lit a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, de acestea nu poate beneficia o persoana decat pana la indeplinirea conditiilor de pensionare (oricare ar fi aceasta - de limita de varsta, de invaliditate, anticipata sau anticipata partiala).

Prin eliminare, raman deci urmatoarele situatii valide pentru solutia cumulului pensiei cu salariul:

1. pensionarii respectivi realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

2.pensionarii respectivi sunt:
- cadre militare trecute in rezerva;
- politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.


.

2 comentarii:

  1. Domnu, de unde ati stiut ca marinarul nr. 1 va declara ca se retrage din politica?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua, nu am stiut ca va face acea declaratie! Personal nu cred ca va fi urmata si de fapte. Am sperat doar ca isi va lua vaporul si se va duce in ape internationale, lasand sa se limpezeasca tulbureala pe care a provocat-o in tara.

    RăspundețiȘtergere