Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 4 martie 2012

Romance implicate in spionaj. 8

.

Comentariu de Saul Beloia

.

Pret de cateva zile, am purces la un scurt periplu, mai degraba gazetaresc decat de o alta natura pe care subiectul l-ar fi putut prilejui pendinte la implicarea femeilor in spionaj.
Se poate spune ca intreprinderea a fost ocazionata de sarbatoarea Martisorului, ca indirect si timpuriu omagiu adus necunoscutelor, misterioaselor si discretelor femei din serviciile secrete! Dupa cum se poate spune ca demersul a fost rodul intamplarii, ca venirea primaverii s-a suprapus peste click-ul dat pe numele meu in lista de send de catre un amic corespondent pe mail!

Orisicum, exista speranta ca are semne bune orice debut sub semnul primaverii ce sta sa vina si al livezilor ce asteapta sa dea in floare! Chiar daca florile se vor usca inoxorabil, si ele!

Cele cateva posturi sugereaza – involuntar desigur – ca prezenta feminina romaneasca pe fronturile nevazute este limitata la cele cateva nume aduse la lumina de exegeti mai mult sau mai putin interesati de aspectul documentaristic al problemei, ceea ce cu usurinta se vede ca este gresit!
Asta, pentru ca, daca cu aceste cateva nume este posibil doar sa fi inceput interesul mediului de spionaj fata de valorizarea si valorificarea calitatilor feminine, in mod cert acest interes nu s-a si sfarsit odata cu retragerea acestora.

Decenii de-a randul, serviciile de informatii nu au facut distinctia intre pantalon si fusta cand au avut nevoie sa isi atinga obiectivele. Nici nu si-au ridicat nici nu si-au coborat pretentiile, ambele piese de vestimentatie dovedindu-se a le fi utile in mod egal. Din acest motiv, galerii intregi de femei si-au edificat o cariera in domeniul spionajului si al luptei de contraspionaj, indiferent daca au stiut sau nu ca la sfarsit vor deveni simple indicative in clasoarele arhivelor secrete.

Din pacate, istoricii spionajului nu pot sau nu isi propun sa faca distinctia intre femeile care au debutat in bransa semnand un juramant de credinta si cele ce au debutat semnand un angajament de colaborare, chiar daca acest amanunt este cel ce face diferenta intre ofiter si agent.
Documentul semnat la intrare este cel care va decide daca la plecare, in arhiva serviciului va ajunge un dosar de cadre sau unul de colaborator, dar si modul in care statul isi va asuma fie obligatia apararii persoanei femeii ofiter, fie obligatia apararii identitatii femeii informatoare.
Unii optimisti ar spune ca statul isi mai asuma si obligatia apararii in mod egal a dosarelor de arhiva ale celor doua categorii de femei, fie fata de invazia apei sau focului, fie in fata altor feluri de invadatori.

Femeile aduse inspre constiinta publica prin cele cateva episoade de roman foliton fac parte din epoca romantica – dar definitiv revoluta - a carciumioarei la sosea, ele apartin unei galerii de personaje ale Bucurescilor d-altadat.
Ele sunt fara indoiala doar cateva dintre reprezentantele pionieratului feminin pe taramul informativ, cele despre care s-a scris si s-a vorbit, cele despre care s-a stiut ca intr-un fel sau altul au intersectat nestiutele culoare de fabricare a puterii prin informatie.

Nimeni insa nu stie cu certitudine daca persoanele lor au suferit sau nu prejudicii de pe urma carierei facute in mediile informative! Daca au primit sau nu gratulatii din partea statului pentru care au lucrat si care nu le-a reprosat nimic in timpul acelor lucrari! Daca aducerea lor la lumina dupa atatia si atatia ani are semnificatii compensatorii sau punitive!

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu