Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 3 martie 2012

Romance implicate in spionaj. 7






.


Maria Tanase - mai buna decat Mata Hari?

Despre marea interpreta Maria Tanase si relatiile ei cu servicile secrete se speculeaza de multa vreme. Nimeni nu se incumeta inca sa dea un raspuns clar. Dar povestile si legendele despre Mata Hari a Romaniei raman si merita spuse.

Istoricul Mihai Pelin, in lucrarea sa "Un veac de spionaj, contraspionaj si politie politica", povesteste ca la sfarsitul anilor ’30 artista era foarte apropiata de Maurice Negre, corespondentul de la Bucuresti al agentiei Havas si rezident al serviciilor speciale franceze. Mai mult, in 1940, Maria face un turneu la Ankara si Istanbul si in acea vreme toata lumea stia ca cele doua orase erau locul de intalnire favorit al agentilor secreti.

Se spune ca tot in anii ’40, Maria Tanase a fost curtata de serviciului secret al armatei germane Abwehr, care a incercat sa o recruteze printr-unul din iubitii divei si ca aceasta a refuzat. Tot istorici sustin ca pana la urma Maria Tanase a ajutat Serviciile Secrete Romane pe toata perioada celui de-al doilea razboi mondial.

In 1941, diva a avut o relatie foarte apropiata cu Alfred de Chastelain, ofiter in serviciile secrete britanice. In februarie 1941, Alfred paraseste Romania si preia la Istanbul conducerea filialei SOE (structura a spionajului britanic) ce includea si Romania.

In Turcia, De Chastelain avea sa-i propuna Mariei sa nu se mai intoarca in Romania, oferindu-i un post la radio Londra. Artista insa refuza oferta si se intoarce in tara, unde e arestata. Este acuzata ca ar fi conlucrat cu reteaua de spionaj britanic. Probele sunt insuficiente, iar artista este eliberata.

A fost sau nu Maria Tanase agent- secret? Si-a folosit talentul si pofta de barbati si in slujba unor servicii secrete? Dovezi certe nu exista, iar legendele despre un destin si un talent exceptionale ca ale Mariei Tanase nu vor aduce prea curand la lumina adevarul gol-golut.

.

Superbe si intrigante! Vieti mai cool si mai interesante, nici ca se putea!

Ele in siajul barbatilor, sau barbatii in trena lor? Dificil de spus!


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu