Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 13 martie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE

.



„BACKSTOPPING” → răspândit de literatura americană de specialitate, semnificând o solidă acoperire creată unui agent, incluzând toate elementele şi ramificaţiile posibile pentru a o face credibilă.

BANCA DE DATE → ansamblul de informaţii direct exploatabile, în general structurat în baze de date şi acoperind un anumit domeniu.

„BARIUM” → preluat din literatura rusă de specialitate, desemnând informaţiile false transmise unui agent sau unui serviciu de informaţii advers pentru a putea urmări ulterior modul de receptare al acestora, efectele şi de a detecta eventuala scurgere din interiorul serviciului propriu.
Prin analogie, termenul semnifică produsele radioactive utilizate în medicină pentru a observa funcţionarea sistemului vascular.


BAZA INFORMATIVĂ DE DATE → instrument operaţional de înmagazinare şi păstrare a tuturor datelor cu relevanţă în planul securităţii naţionale. Evidenţa computerizată este organizată, de regulă, pe probleme, subprobleme, domenii şi subdomenii astfel încât, de la etapă la etapă să poată răspunde tuturor nevoilor de cunoaştere şi documentare.
Clasificată şi păstrată în fonduri de arhivă cu valoare istorică, documentară sau operativă, baza informativă de date este o sursă bogată de informaţii, clasificate, verificate, care îndeplineşte, în acelaşi timp, funcţionalităţi operative multiple ce permit identificări, verificări, coroborări şi înregistrări de informaţii, precum şi avertizări asupra unor consemne speciale.

Arhivă operativă – totalitatea actelor, documentelor şi materialelor elaborate de un serviciu de informaţii într-o perioadă trecută şi care prezintă încă interes pe linie de documentare, cunoaştere, comparare, relevare a unor fapte cu trimitere la actualitate etc. Declasificarea unor astfel de documente se face în baza unor reglementări precise, după cum şi accesul persoanelor neautorizate se face conform regulilor instituite, urmărindu-se înlăturarea unor situaţii ce ar putea periclita securitatea personală şi a muncii.


„BESPROSVETNI” („fără lumină”) → cuvânt împrumutat din limbajul mafioţilor ruşi care semnifică o acţiune fără nici un viitor sau şansă de reuşită.

BAZELE DE FILAJ → locurile unde filorii staţionează conspirat sub diferite legende până când cei din posturi îi anunţă despre plecarea obiectivului pentru a-l lua în filaj.

BENEFICIAR (utilizator) → persoană autorizată care foloseşte informaţiile direct în procesul de luare a deciziilor sau pentru a produce alte informaţii.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu