Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 martie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE



.

Agent ilegal – care lucrează clandestin pentru o putere străină, fiind implantat ilegal ori recrutat la faţa locului de către un serviciu advers de informaţii, fără a dispune de anumite privilegii sau imunitate diplomatică.

· Agent dublu – cel ce cooperează cu o instituţie guvernamentală sau cu serviciul de informaţii dintr-o anumită ţară, cu sprijinul şi acceptul organului de informaţii dintr-o altă ţară, fiind manipulat de ambele părţi, fiecare sperând să obţină un avantaj mai mare decât adversarul.

Iată un agent care a devenit deseori subiect de ficţiune... Este vorba de un agent trimis anume să se lase recrutat, sub un nume fals, de către adversar. Deşi munceşte pentru ambele tabere, în fapt, rămâne fidel angajamentului iniţial. Ca un samurai, n-are decât un singur stăpân şi, dacă se preface că-l serveşte pe cel de-al doilea, e doar spre profitul primului, la ordinele căruia rămâne, oricare ar fi circumstanţele.

În perioada interbelică, Scotlant, un britanic, era ofiţer în armata germană. La începutul ostilităţilor, a fost promovat la gradul de general şi, cum era foarte legat de generalul SS care avea obligaţia să asigure securitatea unei baze germane secrete, a găsit posibilitatea să trimită serviciilor britanice interesate informaţii despre armele secrete germane. La terminarea războiului, s-a întors definitiv la Londra...

Adesea, e foarte greu să stabileşti adevărata apartenenţă a unui agent la un anumit serviciu, într-atât de fragilă e bariera dintre loialitate şi trădare. În 1984, FBI l-a arestat pe ofiţerul de informaţii Richard Craig Smith, pentru că acesta, în schimbul sumei de 11.000 de dolari, i-a livrat unui agent sovietic nume de agenţi dubli. În pledoaria ţinută, a declarat că acţionase astfel cu scopul de a se infiltra în KGB. Acest fapt a fost suficient ca să convingă tribunalul, care l-a achitat de acuzaţia de spionaj.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Mathilde Carré, supranumită “Pisica”, lucra pentru Germania, Anglia şi pentru guvernul de la Vichy, trădându-i cu uşurinţă pe toţi... Era agent triplu, dar nu lucra decât pentru propriul profit...

· Agent legal - termen impropriu folosit cu referire la cadrele unui serviciu de informatii ce actionează într-o altă ţară, beneficiind de o acoperire oficială, cel mai adesea ca funcţionar diplomatic în cadrul ambasadei ţării pe care o reprezintă.

· Agent de penetrare - infiltrat într-un serviciu de informaţii rival, într-o instituţie guvernamentală sau organizaţie cercetată informativ ce fiinţează pe teritoriul altei ţări. Poate acţiona şi în spaţiul naţional, situaţie în care penetrarea vizează grupările teroriste, structurile mafiote şi reţelele crimei organizate, precum şi anumite organizaţii „închise” de factură paramilitară, etnică sau religioasă.

· Agent provocator – (1) implantat într-un loc, mediu sau în interiorul unei organizaţii, a cărui misiune constă în a discredita şi a acţiona pentru compromiterea respectivei organizaţii.

(2) Un informator, aflat de obicei sub controlul unei agenţii de contrainformaţii, căruia i sa atribuit sarcina de a infiltra o organizaţie politică şi de a instiga la acte ilegale sau acţiuni violente, menite să discrediteze acea organizaţie şi să-şi justifice contramăsuri extreme.

· Agent special - persoană civilă sau militară, specialist în probleme militare, de securitate sau informaţii, trimis oficial sau acoperit într-un anumit spaţiu pentru rezolvarea unor sarcini trasate de serviciul de informaţii sau altă instituţie guvernamentală din ţara pe care o reprezintă.

· Agent de legătură – (1) instruit şi pregătit special pentru a ţine legătura clandestină cu mai mulţi agenţi ce actionează în ţară sau exterior.

(2) Sursa umană care realizează în mod conspirat şi sub control misiuni privind organizarea legăturii cu alţi agenţi. (În această categorii întâlnim agentul de legătură rezidet, curier sau căsuţa poştală).

· Agent de documentare - persoana care acţionează dirijat în vederea probaţiunii judiciare a existenţei infracţiunilor privitoare la securitatea naţională.


.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu