Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 martie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE

.

ALERT MEMORANDUM (ALERT MEMO) → document elaborat de directorul CIA pentru factorii de decizie politică din cadrul CONSILIULUI NAŢIONAL DE SECURITATE (NSA) cu scopul de a avertiza asupra mişcărilor posibile din străinătate - cel mai adesea în situaţii de criză - care prezintă interes deosebit pentru SUA. De regulă, şi dacă timpul permite, şi ceilalţi membri ai Comunităţii Informative concură la elaborarea acestui document.

AMENINŢARE → pericolul care trebuie contracarat, reprezentând suma pericolelor potenţiale care trebuie avute în vedere la proiectarea unui sistem, în vederea asigurării operabilităţii sale într-un mediu ostil (situaţie conflictuală reală).

AMENINŢARE IMINENTĂ → Strategia Naţională a S.U.A. din septembrie 2002 o defineşte drept „o mobilizare de armate, terestre, navale şi aeriene, cel mai adesea vizibilă”.

AMENINŢARE LA ADRESA SECURITĂŢII NAŢIONALE → constă în manifestările de orice fel ale unor capacităţi, intenţii, disfuncţii sau vulnerabilităţi, precum şi faptele, stările de fapt sau situaţiile de natură să pună în pericol, direct sau indirect, securitatea naţională.
Ameninţarea la adresa securităţii naţionale a României, constituie temeiul legal pentru solicitarea autorizării de a efectua activităţi în scopul culegerii de informaţii, constând în: interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor, căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri pentru a căror obtinere este necesar accesul într-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect; ridicarea şi repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informaţiilor pe care acesta le conţine cât şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee; instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locul în care au fost depuse, conform legislaţiei în vigoare.


AMENINŢĂRI (RISCURI) ASIMETRICE → sunt ameninţări neconvenţionale, neoclasice, ce pot consta în acţiuni armate şi nearmate deliberate, având ca obiectiv afectarea securităţii naţionale prin provocarea de consecinţe directe sau indirecte asupra vieţii economico-sociale a ţării.
Între riscuri de acest tip se pot enumera: terorismul politic transnaţional şi internaţional, inclusiv sub formele sale biologice sau informatice; acţiuni ce pot atenta la siguranţa sistemelor de transport intern şi internaţional; acţiuni individuale sau colective de accesare ilegală a sistemelor informatice; acţiunile destinate în mod premeditat afectării imaginii unei ţări în plan internaţional, sub diferite forme şi în împrejurări variate, cu efecte asupra credibilităţii şi seriozităţii în îndeplinirea angajamentelor asumate; agresiunea economico-financiară; provocarea deliberată de catastrofe ecologice.



AMENINŢĂRI TRANSNAŢIONALE → ameninţări ce depăşesc graniţele naţionale şi obstrucţionează interesele naţionale legate de creşterea economică, dezvoltarea democraţiei, etc., şi care pot genera în final conflicte (Ex: extremismul, dispute etnice, crima organizată, pirateria de orice natură, fluxuri masive de refugiaţi, ameninţări asupra mediului, etc.).
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu