Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 martie 2012

Romance implicate in spionaj. 5


.



Vera Atkins - "Cea mai importanta agenta secreta din cel de-al doilea Razboi Mondial"

William Stevenson, unul din biografii Verei Maria Rosenberg spunea despre ea ca era o femeie care, desi avea o infatisare placuta, "nu a fost niciodata iubita". Comportamentul sau era mai degraba "rece si distant".

Debutul Verei in spionajul economic

Vera s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie evreiasca. Numele Atkins si l-a luat ani mai tarziu, dupa numele de fata al mamei sale, fiica unor industriasi din Africa de Sud.

Biografii oficiali ai Verei spun ca primele relatii ale agentei cu serviciile de spionaj britanice au inceput inainte de razboi, cand, fiind functionara angajata a unei companii de petrol, le-a furnizat ofiterilor MI5 informatii importante.

In 1933, familia Rosenberg emigreaza in Anglia, iar Vera studiaza limbile moderne in Paris, la Sorbona. Dupa inceperea razboiului, se reintoarce in Anglia, iar in 1941 este angajata a sectiei franceze a SOE, devenind ofiter de informatii. Vera este o vedeta a serviciilor secrete, un profesionist extraordinar, fiind antrenorul a 470 de agenti secreti (dintre care 39 erau femei) ce urmau sa fie trimisi in Franta, in acea perioada aflata sub ocupatie nazista.

Dupa incheierea razboiului, din proprie initiativa, Vera a plecat in Germania pentru a investiga motivele si imprejurarile disparitiei a 118 agenti, dintre care 13 femei, cei mai multi ucisi in lagarele de concentrare naziste. In 1987 Vera Atkins a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare si medalia "Crucea de razboi".

Vera a fost una din cele mai importante spioane din al doilea razboi mondial si se pare ca figura sa a inspirat personajul Miss Moneypenny din seria de romane "James Bond" ale lui Ian Fleming.

Viata si cariera sa au constituit un indelungat areal de investigatie jurnalistica si probabil nu numai!


.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu