Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 martie 2012

Incursiune in lumea asa-numitilor „private listeners“(ascultatori particulari)

.
Adaptare si prelucrare dupa presa straina

de Liviu Gaitan

Microspionii

Nu cu mult timp in urma, revista italiana „EXPRESSO“ publica o stire cel putin curioasa. Conform respectivei relatari, care a avut darul sa starneasca ingrijorare in special in lumea afacerilor, presedintele unei mari companii italiene care lucreaza pentrru Ministerul Apararii a refuzat cadourile oferite cu prilejul Anului Nou. Motivul consta in temerea ca in interiorul stiloului de aur sau in elegantele incuietori ale unei agende imbracate in piele s-ar ascunde necrutatoarele “insecte” cunoscute de catre specialisti, dar nu numai de ei, sub denumirea de microspioni. Din aceasta cauza respectabilul om de afaceri si-a”tapisat” biroul cu dispozitive electronice capabile sa depisteze si sa semnaleze chiar si acele microfoane mai mici decat un nasture de camasa, care se fixeaza pe pereti ca pionezele, protejandu-se astfel impotriva interceptarilor.

Dar fara sa se fi asteptat, cel care a avut o surpriza de acest gen a fost conducatorul unei importante edituri din Milano. Se banuieste ca ceea ce trebuia aflat nu erau indiscretii in legatura cu cartile aflate in curs de tiparire, cei care plasasera langa fereastra biroului sau un microtransmitator aproape invizibil interesandu-se mai degraba de anumite elemente privind strategia de piata a editurii, programele ei financiare, publicitatea etc. Devenit banuitor din cauza rapiditatii cu care erau cunoscute in afara hotarari pe care abia le luase, directorul editurii a solicitat serviciile unui expert in probleme de contraspionaj electronic, care nu a intarziat sa descopere “insecta”. Din nefericire, nu a descoperit cine o instalase si cand anume.

Dar nu numai presedintii sau directorii generali de mari societati au ajuns sa se teama de brichete sau de acul de cravata propriu ori apartinand celor cu care dialogheaza la un moment dat. Se pare – si datele puse la dispozitie de unele publicatii confirma aceasta ipoteza - ca “razboiul mut”, cu arme bazate pe tehnologiile de varf, in special pe cele microelectronice, intre spionii industriali si specialistii in antiinterceptari a iesit din domeniul industrial si s-a raspandit pretutindeni unde posibilitatea unor castiguri consistente duce la o concurenta tot mai apriga. In consecinta, au luat nastere zeci de firme specializate in “protectie electronica impotriva spionajului”, care executa de obicei 7 – 8 “interventii” lunar, programate cu grija si costand, in general, intre 2000 si 3000 de euro fiecare. In acelasi timp, daca statisticile sunt adevarate, expertii respectivi descopera “insecte” electronice in doua cazuri din trei. Adalberto Biasiotti, unul dintre cei mai valorosi specialisti italieni in antiinterceptare, afirma ca “ victimele” spionajului electronic sunt persoane diverse ca importanta: politicieni, avocati, tehnicieni, jurnalisti, cercetatori. De altfel, Biasiotti a publicat un manual de autoaparare in acest sens, intitulat “Protectia comunicatiilor”, unde remarca, printre altele, ca dintre toti “caii troieni” folositi pentru amplasarea de microspioni in biroul sau camera “victimei”, cel mai simplu, dar si cel mai usor de controlat este, fara indoiala, telefonul.

“Lasand la o parte vechiul truc al inlocuirii capsulei microfonului telefonic cu o alta, care contine un microtransmitator, operatiune pe care o poate executa si o femeie de serviciu – afirma el – exista unele puncte zise calde, foarte accesibile, de-a lungul unei linii telefonice, unde de obicei se monteaza cea mai mare parte din “insectele” electronice: panourile stradale ale societatilor de telefoane sau derivatoarelor telefonice pentru fiecare cladire, acele cutii cenusii montate pe zidurile exterioare care repartizeaza cablurile catre fiecare apartament. In ultimul timp au inceput sa fie folosite ca amplasamente pentru insectele electronice si asa-numitele “paratrasnete telefonice”, mici blocuri de plastic care protejeaza liniile centralelor telefonice digitale instalate in mod frecvent in subsolurile cladirilor”.

Specialistii considera insa ca spionajul traditional prin intermediul telefonului este in declin, cele mai multe abuzuri fiind comise de regula cu ajutorul microfoanelor-spion. Cazuistica existenta a determinat si impus o noua profesie, aceea de “bonificator”, adica expert in descoperirea si inlaturarea “parazitilor”electronici.

Augusto Runci, responsabil tehnic la o societate specializata in dispozitive de “bonificare” electronica (echipamente in masura sa depisteze intr-o incapere prezenta oricarui microtransmitator in functiune, datorita unei antene care poate fi ascunsa fara dificultati in hainele unei persoane, intr-o lampa de birou sau intr-un barometru), explica: “Atunci cand acest aparat semnaleaza existenta unui microspion, o face cu multa discretie, vibrand usor, neauzit. In acest fel “victima” este incunostiintata de pericol, fara insa ca semnalul sa fie evident si pentru eventualul interlocutor-spion cu care tocmai vorbeste”.

Progresul tehnologic in materie de “bonificare” antispionaj ii constrange pe producatorii de sisteme destinate interceptarii convorbirilor sa inventeze permanent cate ceva nou.

Interceptarile cu laser, la moda

Considerata una dintre cele mai eficiente metode, interceptarea cu raze laser este si foarte usor de realizat. De exemplu, conversatiile purtate intr-o camera se pot asculta si inregistra dintr-o masina parcata la distanta de cateva zeci de metri. Aplicatia are la baza proprietatea radiatiei laser de a ramane concentrata, sub forma unui fascicul ingust, chiar dupa parcurgerea unei distante apreciabile. Fasciculul este proiectat pe geamul camerei care prezinta interes, o parte din acesta fiind reflectata de pe suprafata geamului. Unda reflectata este captata de un receptor prevazut cu o celula fotoelectrica. Sunetul vocii produce o vibratie foarte mica, dar suficienta pentru a devia fasciculul reflectat, care astfel nu mai ajunge in intregime la receptor, ci variabil, in functie de modulatiile vocii. Rezulta astfel si o modulatie a puterii optice receptionate. Aceasta este captata de un receptor prevazut cu o celula fotoelectrica si transformata in semnal sonor. Dar cum un astfel de sistem de supraveghere si interceptare este sofisticat si destul de scump, inclusiv institutiile cu atributiuni in domeniu il folosesc doar in situatii speciale. Avantajul este ca acest mijloc de interceptare este greu de detectat cu ochiul liber.

Un razboi fara sfarsit

Razboiul dintre microspioni si “bonificatori” pare ca nu se va incheia niciodata. Exista totusi un aparat, in principal, pentru contramasuri in sensul antiinterceptarilor, care poate “bonifica” o incapere de orice fel de microspioni. Denumit “scout”, iar in jargonul specialistilor botezat “marea perie”, dispozitivul seamana cu o masina moderna de spalat podele, destinata unei gospodine indragostita de tehnica secolului XXI. Potrivit specialistilor, “marea perie” poate detecta si localiza orice fel de aparat electronic de spionaj, fie el chiar si microscopic si ingropat in perete.


Sfaturi practice in materie de detectare a microspionilor

-Nu lasati niciodata singur un vizitator in biroul sau camera dumneavoastra;
-Fiti atenti la eventuale provocari pe teme sensibile, deoarece exista situatii in care nu se poate stabili daca intalnirea este inregistrata audio/video;
-Evitati sa faceti confidente colegilor in spatiile unde sunt amplasate grupuri sanitare pe langa birouri. Sunt locurile cele mai accesibile pentru plasarea de microspioni;
-Observati daca vizitatorul arunca “neglijent” vreun pachet de tigari gol in cosul dumneavoastra de hartii. Acesta ar putea ascunde un “parazit” electronic;
-Fiti atenti la subsolurile unde, in general, se concentreaza cablurile telefonice;
-Controlati periodic derivatiile externe ale liniilor dumneavoastra telefonice;
-Nu uitati: chiar si o transmisiune in facsimil (telefax) poate fi interceptata exact ca o convorbire telefonica;
-Mobilierul salilor de sedinta trebuie proiectat in asa fel incat sa se reduca la minimum locurile unde pot fi ascunsi microspionii. Este oportun sa se evite rafturile, tablourile, covoarele si mochetele, vasele cu flori si glastrele cu plante decorative. E preferabil sa se utilizeze mese cu planul orizontal din sticla;
-Montati geamuri duble la ferestrele biroului dumneavoastra, chiar daca traiti intr-o zona cu clima blanda;
-Daca aveti o convorbire confidentiala cu un interlocutor in biroul sau in camera dumneavoastra de la hotel, scoateti din priza aparatul telefonic pe toata durata ei iar pe fundal sa fie generat un semnal audio perturbator;
-Daca aveti un telefon montat in automobil, fiti precaut: este suficient un aparat radio normal multibanda pentru a capta conversatia dumneavoastra.





Timisoara/15 martie 2012


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu