Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 martie 2012

GERMANIA. SERVICII DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE. EVOLUŢIE, ORGANIZARE ŞI RESPONSABILITĂŢI. BND

.




• SERVICIUL FEDERAL DE INFORMAŢII -BUNDESNACHRICHTENDIENST - (BND), este organul specializat în activitatea de culegere a informaţiilor din exterior.
Agenţii acestui serviciu acţionează în aproape 100 de ţări. În general, funcţionează sub acoperiri precum cea de reprezentant al firmelor comerciale de import-export.
În cadrul BND, un loc de seamă îl ocupă unul dintre cele mai secrete institute ale republicii - Societatea de Cercetări pentru Ştiinţe Aplicate (FGAN).

Sediul societăţii, o construcţie tip staţie spaţială, se află în oraşul WERTHHOVEN, lângă localitatea PULLACH. Instituţia se prezintă drept societate înregistrată cu drept de folosinţă publică; în realitate este o organizaţie acoperită a Serviciului Federal de Informaţii. Cu ajutorul acesteia, agenţii germani, ale căror competenţe se limitează, potrivit legii, la străinătate, elaborează metode NOI de urmărire şi spionaj. Societatea este o instituţie federală, finanţată în totalitate de la buget, cu circa 65 de milioane de euro anual. Membrii societăţii sunt selecţionaţi. De ani de zile, din acest cerc exclusivist fac parte întreprinderi ca: DASA, SIEMENS, DORNER, ATLAS ELEKTRONIK şi MAN.

FGAN efectuează cercetări pentru Ministerul Apărării, care alocă, din bugetul său, 41 milioane euro pentru producţie, 4 milioane pentru investiţii şi 19 milioane pentru proiecte. Beneficiarii activităţii sunt Ministerul Apărării şi Industria de Armament, care este deservită pe cheltuiala statului. Printre beneficiari se mai numără şi Cancelaria Federală şi alte organisme interesate.

FGAN coordonează şase institute, ale căror capacităţi sunt orientate pe necesităţile militare şi ale serviciilor secrete. Printre acestea se numără:
Ø „Institutul de Cercetare pentru Fizica Frecvenţelor Înalte” (FHP) perfecţionează noi procedee radar. Scopul: îmbunătăţirea capacităţii de acţiune atât în timpul intervenţiei armate, cât şi a bruiajului advers. Cu o antenă de 34 m, staţia este cea mai mare instalaţie radar din Europa.
Ø La „Institutul de Cercetări Radio şi Matematică” sunt elaborate procedee matematice şi tehnice pentru ridicarea nivelului de fiabilitate informatica în sistemele de cercetare şi sunt experimentate instalaţii radar de tip nou.

În cadrul obiectivelor care stau în atentia BND, continuă să fie considerate ca priorităţi activităţile referitoare la traficul internaţional de droguri, spălarea banilor, proliferarea armelor nucleare, terorismul, transferurile ilegale de tehnologie şi o nouă imagine pentru instituţie. În ultimele decenii, Serviciul s-a implicat în combaterea criminalităţii transnaţionale, având autorizarea interceptării comunicaţiilor.

Pe linia informaţiilor militare, BND considera, în 1992, ca surse concrete de pericol, teritoriul fostei Uniuni Sovietice, statele Orientului Apropiat şi Mijlociu (observarea Orientului se impune din cauza pericolului expansiunii islamismului), statele din Africa de Nord, gruparile terorişte care pot accesa tehnologii moderne de construire a armei nucleare, bacteriologice şi chimice, ţările sărace ale lumii a treia, presupunandu-se ca acestea se afla in orbita unor adversari de talie, precum şi traficul internaţional de stupefiante.
In anul 1993, şeful BND a cerut mai multe puteri, în scopul de a fi în măsură să împiedice anumite întreprinderi germane să exporte in Irak si Libia tehnologii si componente tehnologice de varf.

Pe linia informaţiilor economice, Serviciul are ca sarcini atât protejarea datelor sensibile detinute de catre mediul economic german in domeniul ştiinţei si tehnicii, cât şi spionajul industrial în alte ţări în beneficiul industriei germane.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu